След като Министерството на образованието и науката (МОН) сезира ДАНС и

...
След като Министерството на образованието и науката (МОН) сезира ДАНС и
Коментари Харесай

Продажбата на „Школо“

След като  Министерството на образованието и науката (МОН) сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни ( КЗЛД ) поради публикуваната информация, че най-големият снабдител на учебен програмен продукт и услуги във Великобритания Juniper Education придобива просветителната платформа „ Школо “, и породилите се опасения какво ще се случи с персоналните данни на учителите и учениците и дали договорката ще даде на непознатата компания сензитивна информация от българската просветителна система, през днешния ден от КЗЛД излязоха с позиция по проблема. 

" Промяната в собствеността на капитала на едно комерсиално сдружение със седалище на територията на България , учредено и записано по българското законодателство , не визира уговорките му за отбрана на персоналните данни, които то обработва в качеството му на админ или обработващ, както преди смяната, по този начин и след нея ", оповестиха на интернет страницата от Комисията за отбрана на персоналните данни.

Според тях п ромяната в собствеността на капитала на „ Школо ” ЕООД не води до промян а на неговата правосубектност , което от своя страна не се отразява върху настоящите контракти с просветителните институции , касаещи обработването на персонални данни. На процедура това е същото сдружение, само че с изменен притежател. Тази смяна не води и до смяна на самия админ и/или обработващ персонални данни, което не трансформира и страните по споразуменията сред „ Школо ” ЕООД и просветителните институции.

Прехвърлянето на собствеността на капитала на сдружението не постанова известяван на контрагентите му във връзка обработваните от него персонални данни, в това число по отношение на наличието на споразуменията и другите условия, осведомят от комисията. Оттам твърдят също, че законодателството за отбрана на персоналните данни не изисква позволение за смяна на собствеността на капитала на сдружение, което управлява или обработва персонални данни, нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в тази ситуация, просветителни институции.

" Във връзка с опасенията за даване на персонални данни във Англия, следва да се има поради, че по силата на настоящото Решение на Европейската комисия от 28 юни 2021 година според Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на съответното равнище на отбрана на персоналните данни от страна на Обединеното кралство се обезпечава режим на свободно придвижване на персонални данни от Европейски Съюз към Англия, при който обаче се съблюдават всички условия на Регламент  (ЕС) 2016/679 ", изясняват от комисията.

" Настъпилите промени не следва да стават мотив за разпространяване на подправени вести, основаване на напрежение измежду огромни групи в обществото, в това число извличането на разнообразни изгоди от недобросъвестни лица, целящи в допълнение въвеждане в илюзия и неправилно ориентиране на публичното мнение ", оповестяват още от КЗЛД.

Независимо от това въпреки всичко КЗЛД започва инспекция по случая, за резултатите от които от комисията дават обещание да дадат своевременна информация. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР